maanantai 5. tammikuuta 2015

Indeksi vuodelle 2015Hyvää Uutta Vuotta 2015!

Uuden vuoden alussa olen pohtinut epätavallisia indeksejä, kuten hameenhelmaindeksiä.

Taloustieteilijöiden teorian mukaan naisten hameenhelmat pitenevät, kun taloussuhdanteet synkistyvät, joten lama-aikana mennään maksissa. Ja tottahan tässä on ainakin puolikas; maksipituus tai pidempi helmanmitta ylipäätään, on ollut viime aikoina suosittu. Toisaalta, myös polvimitta toimii. Tai jopa mini. Ja sittenhän ovat myös ne mekot, jotka ovat edestä lyhyempiä kuin takaa. Ei ehkäpä kuitenkaan ole ehdotonta indeksimittaa.

Keittiönpöytätaloustieteilijänä esitän teorian aaltoilevista suhdanteista, joiden merenkäyntiin mahtuu helma kuin helma. Teoriani pohjautuu siihen, että maailman muutosten ja tapahtumien myötä helma ei voi olla vain joko lyhyt tai pitkä. Se hakee oman tasapainonsa eri pituuksista ja keskiarvo painottuu polven tietämille.

Tulevaisuustieteilijän roolissa esitän myös teorian siitä, että aallokko ei enää tasaannu, mutta helmojen käyttäjät oppivat elämään jatkuvassa liikkeessä ja suhdanteiden yli kuljetaan merenkestävillä lautoilla. Ehkäpä rakennamme jopa talon ponttoonien päälle. Jos helmat kastuvat, uskomme siihen, että ne myös kuivuvat.

Suhteellisuustieteilijänä osoitan, että kaikki on väistämättä suhteellista. Käyttäjän suhde helmaan kertoo sen, onko helma pitkä tai lyhyt. Toisen maksi voi olla toiselle mini, monien muuttujien vuoksi ehdotonta pituutta on kovin vaikea määrittää. Tämä kyseenalaistaa myös indeksin.  Voihan helma suhdanteissa pidentyä, mutta mikä on pitkä, kun verrataan sitä suhdanteiden tasoihin? Einstein olisi ehkä puhunut helman pituuden illuusiosta.

Vuoden 2015 yleisindeksiksi toivon helmaa, joka on aallokonkestävä, mutta silti sopivasti kevyt ja kekseliäs. Ehkäpä se voisi olla myös yllätyksellinen ja hyvällä tavalla ennalta-arvaamaton.
Kaiken kaikkiaan se voisi ollakin irrallaan kaikista indekseistä, paras tasapaino kun syntyy vapaan liikkeen kautta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti